Wat zijn megapixels en hoe bereken je ze?

wat zijn megapixels

Hoe meer megapixels, hoe beter. Dit heb je waarschijnlijk nog wel in je hoofd van de regelrechte ‘pixeloorlog’ die jaren geleden uitbrak tussen diverse camerafabrikanten. De kwaliteit van een camera werd eigenlijk altijd aangeduid door het aantal megapixels te benoemen. Hoe hoger het aantal, hoe beter de camera. Althans: dat is wat de fabrikant je deed geloven. Maar is dat echt zo? Of zitten er ook nadelen aan een groot aantal megapixels en wat zijn het nou precies.

 

Wat zijn megapixels?

Een pixel is een cel die zich bevindt op een sensor. Het zijn als het ware allemaal, gekleurde en lichtgevende puntjes. Een megapixel is een miljoen pixels. Kortom: heb je een sensor met 40MP? Dan heeft deze in totaal 40.000.000 pixels. Met het aantal megapixels heb je het ook wel over de resolutie van je beeld. Hoe hoger het aantal megapixels. Hoe hoger de resolutie.

Stel je maakt een foto van een bloemenveld. Dan zie je bij een camera met veel megapixels, zoals een spiegelreflexcamera of systeemcamera, als je inzoomt ook echt ieder detail van het plaatje. Dit is fijn als je de afbeeldingen wil bewerken of later wil afdrukken op bijvoorbeeld een poster. Afbeeldingen met meer megapixel blijven dan gewoon veel scherper.

 

Megapixels berekenen

Het aantal pixels van je camera of computerscherm wordt horizontaal en verticaal berekend. Een computerscherm, bijvoorbeeld heeft ongeveer 1,3 megapixels. Dit is horizontaal 1280 pixels x verticaal 1024. Als het aankomt op de kwaliteit van een camera of scherm, staren we ons nog altijd dood op het aantal megapixels, maar is dit nog wel nodig?

 

6.1 megapixels of 6.31?

Een 6.31 megapixel scherm bestaat uit 3110 x 2030 pixels. Echter is het wel zo dat de randpixels vaak niet worden gebruikt, omdat het aantal pixels weer wat groter is dan het aantal wat in de foto wordt gebruikt. 6.31 megapixel is dus eigenlijk 6.1 megapixel op de afbeelding wat weer neerkomt op 3008 x 2008 pixels. Eigenlijk merk je hier als consument vrij weinig van, behalve dat er dikwijls wel wordt geadverteerd met het hogere aantal megapixels.

 

Hoe meer pixels hoe beter?

Dit is niet echt het geval. Met een camera met meer megapixel maak je dus niet per se een betere foto. Als een foto echter op een groot formaat wil afdrukken (voor aan de wand bijvoorbeeld) of wil bewerken, dan is een hoog aantal megapixels wel weer fijn. De kwaliteit van de foto hangt weer eerder af van de beeldsensor en het type lens wat je in je bezit hebt.

PPI betekenis

We weten nu wat megapixels zijn, maar het kan ook zo zijn dat je de term PPI ergens tegen gaat komen. PPI is de pixeldichtheid. Letterlijk vertaald: het aantal pixels per inch. Het aantal PPI geeft aan hoeveel pixels er nodig zijn voor een scherp resultaat van je foto. Hoe minder pixels per inch, hoe minder scherp het plaatje. Hoe groter de foto wordt, hoe lager de pixeldichtheid en hoe waziger de foto.

 

Hoeveel megapixels heb ik nodig voor welk formaat foto?

Zoals we al schreven is het aantal megapixel vooral belangrijk als je een foto af wil drukken of bewerken. Om deze reden hebben we een handig schema gemaakt zodat je kan bepalen hoeveel megapixels nodig zijn om je foto goed afgedrukt te krijgen. Let er wel op: hoe hoger het aantal megapixels. Hoe groter de afbeelding. In dit geval is een SD-kaart met meer ruimte aan te raden.

 

Formaat afgedrukte foto

Beeldgrootte

Aantal megapixels

10×15 centimeter

1134×1701

1,9 megapixels

20x 30 centimeter

1708×2835

4,8 megapixels

40x 60 centimeter

2835×4252

12 megapixels

60x 90 centimeter

5040×5670

28,6 megapixels

80x 120 centimeter

4536×6804

30,9 megapixels

180x 120 centimeter

8504×5670

48,2 megapixels

 

Hoeveel megapixel heb je dus nodig?

Eigenlijk kan je met de meeste printers je foto’s gewoon normaal afdrukken. Zelfs foto’s die je maakt met je smartphone (met een camera van 12 megapixel of meer) kan je dus zonder moeite, scherp laten afdrukken op een poster van 60x 40 centimeter. Als je goed let op de ISO-instelling van je camera, de belichting, je papier en inktkeuze kan je dus gemakkelijk thuis scherpe foto’s printen.

Dit is soms zelfs nog belangrijker dan het aantal megapixels waar de foto mee is gemaakt. Net zoals de beeldsensor en lens net zo goed een significante rol spelen in het maken van scherpe en mooie foto’s. Je moet dus echt pas naar de megapixels kijken als je jouw foto’s regelmatig bewerkt of vele malen wil vergroten voor bijvoorbeeld op een canvas of poster.

 

Veelgestelde vragen

Wat is PPI?

PPI is de pixeldichtheid. Letterlijk vertaald: het aantal pixels per inch. Het aantal PPI geeft aan hoeveel pixels er nodig zijn voor een scherp resultaat van de afdruk van een foto.

Heb je veel megapixels nodig voor een goede foto?

Ja en nee. Het aantal megapixels is pas belangrijk als je een foto wil vergroten of afdrukken. Een beeldsensor en lens zijn belangrijker voor de kwaliteit van je foto.

Welke camera’s maken gebruik van veel megapixels?

Een systeem- of spiegelreflexcamera maken doorgaans gebruik van meer megapixels dan je bijvoorbeeld ziet bij een digitale-, of smartphone camera.