Timelapse maken; 5 belangrijke tips

timelapse maken

Je kent ze wel. Die versnelde video’s van romantische zonsopkomst of ondergangen of het dynamische beeld van een drukke stad. Je krijgt een geweldige sfeerimpressie in slechts enkele seconden. Maar hoe maak je zulke video’s zonder te bewegen en/of een lamme arm te krijgen, zodat je ook daadwerkelijk een prachtig resultaat krijgt in plaats van iets dat meer lijkt op een aardbeving?

Het professioneel vastleggen van het voorbij strijken van tijd lijkt misschien slechts weggelecht voor de professionele cameramannen/ -vrouwen onder ons, maar gelukkig is niets minder waar. Ook jij met je instabiele camerahand kan in een handomdraai een leuke sfeerimpressie in elkaar flansen. Er zijn echter wel een aantal handigheidjes, waarmee (zelfs) jij je met gemak omtovert tot een pro! Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet.

 

Apparatuur

Je kunt een time lapse maken met verschillende middelen. De bekendste (en meest laagdrempelige) producties zijn:

  • De GoPro time lapse
  • De mobiele telefoon time lapse (iPhone, Samsung, Oppo, etc.)
  • De digitale (foto)camera time lapse

Afgezien de apparatuur waarmee je het beeld daadwerkelijk gaat schieten, heb je toch vaak meer nodig om het professionele timelapse effect te kunnen bereiken! Naast het feit dat je natuurlijk ook helemaal geen zin hebt om een uur (of langer) hetzelfde shot te filmen, is het ook fysiek onmogelijk om de camera handmatig zó stil te houden, dat alle ‘vaste’ onderdelen van je video precies op dezelfde plek blijven staan, terwijl de rest van de wereld hier letterlijk omheen beweegt.

In sommige gevallen heb je wellicht net gelukt met een stabiel, recht object om je camera op te zetten, maar in andere gevallen heb je toch echt een statief nodig.

Time lapse maken; 5 tips

Een écht goede time lapse maken is echter niet uitsluitend afhankelijk van het materiaal waarmee je werkt. Er zijn nog een aantal andere factoren die hieraan bijdragen. We hebben daarom de belangrijkste tips hier op een rijtje gezet!

gopro time lapse

 

  1. Bedenk je shots vooraf. Een time lapse maken is eigenlijk zelden een spontaan idee. Een echt goede time lapse maken vergt dan ook voorbereiding. Het beste kun je beginnen met een veldbezoek om de locatie en de hoek van je beeld alvast te bepalen. Check daarnaast bijvoorbeeld de tijd van de zonsopkomst en zonsondergang en zorg ervoor dat ook het weer jou nooit kan verassen!
  2. Zorg voor een schone sensor. Vlekjes of zelfs stofjes op de sensor kunnen bij een geknepen diafragma heel goed zichtbaar worden op het eindresultaat. Bij losse beelden kunnen deze makkelijk verwijderd worden met een beetje hulp van (bijvoorbeeld) Photosohop. Bij een timelapse wordt dit echter in de meeste gevallen een stuk lastiger. Zorg er daarom voor dat de sensor loepzuiver is als je gaat schieten. Investeer bijvoorbeeld eens in swabs of een goede schoonmaakservice!
  3. Leg het beeld vast in RAW. Voorkom over- of onderbelichting. De nabewerking is altijd lastiger als het beeld niet goed in RAW is opgenomen.
  4. Gebruik een lange sluitertijd. Om te voorkomen dat bewegende objecten zich haperig voortbewegen op beeld, kun je het beste (middels een ND-filter) een langere sluitertijd gebruiken. Met een lange sluitertijd zorg je ervoor dat bewegende objecten onscherper worden, waardoor het eindresultaat rustiger oogt.
  5. Voorkom flikkering/ belichtingsveranderingen tussen de shots. Je kunt verschil in belichting op twee verschillende manieren voorkomen.
    • Gebruik manuele objectieven.
      Een manueel objectief zorgt er namelijk voor dat het diafragma vast blijft staan in tegenstelling tot een automatische lens, die voor elke foto opnieuw een diafragma aanneemt. Daardoor kunnen er geen belichtingsveranderingen ontstaan.
    • Gebruik de ‘lens-twist’-methode.
      Zet het diafragma van de automatische lens vast en draai de lens een beetje los, zodat er geen elektrisch contact meer wordt gemaakt met de body. Dat zorgt ervoor dat het diafragma in de gewenste positie blijft staan. Hoe je de lens van jouw camera precies vastzet, verschilt echter per fotocamera.

 

Veelgestelde vragen

Hoe bewerk ik belichtingsveranderingen/ flikkering in mijn timelapse shot?

Bij grote belichtingsveranderingen zoals bijvoorbeeld tijdens zonsopkomt, kun je door bewerkingsprogramma’s zoals bijvoorbeeld LRTimelapse dergelijke flikkeringen vloeiender maken.

Hoe maak ik van mijn timelapse fotoreeks een video?

Na het bewerken van de foto’s, exporteer je alle beelden naar JPG of TIFF. Deze importeer je vervolgens in LRTimelapse of Adobe Première Pro om alle video’s achter elkaar te zetten en om te zetten tot een video.

Hoeveel foto’s moet ik maken voor een goede timelapse video?

De hoeveelheid foto’s die benodigd zijn voor een timelapse video zijn afhankelijk van de videolengte die je wilt bereiken. Voor een timelapse van 10 seconden bijvoorbeeld moet je al snel denken aan 250 afbeeldingen. Voor vloeiend beeld is de vuistregel dus ongeveer 25 frames per seconde.