Hoe maak je een foto met een wazige achtergrond?

Hoe maak je een foto met wazige achtergrond

Hoe maak je een foto met wazige achtergrond? Door een foto met wazige achtergrond te maken leg je alle focus op het onderwerp van de foto. Fotografen gebruiken dit effect veel en wanneer je door hebt hoe je dit moet gebruiken is het eenvoudig. Dit artikel laat je zien welke stappen je kunt nemen om een wazige achtergrond te krijgen. Aan het eind ben je bekend met de verschillende technieken voor wazige achtergronden.

In de praktijk is het niet één simpele techniek die zorgt voor een onscherpe achtergrond. Het is het samenkomen van meerdere factoren die het beeld volledig tot zijn recht laten komen. Om tot een optimaal resultaat te komen wil je de volgende technieken samenbrengen.

 

Groot diafragma

Het instellen van een scherptediepte wordt in de meeste gevallen gedaan met een diafragma. Deze kun je vinden in je objectief en heeft meerdere bladen die dicht of open geschoven kunnen worden. Wanneer de bladen dicht maakt krijg je minder licht terwijl het open zetten van de bladen zorgt voor meer lichtinval.

Daarnaast heeft het instellen van het diafragma nog een effect. Het heeft ook invloed de scherptediepte. De scherptediepte is te veranderen door het diafragma open te gooien. Wanneer je dit doet zal de scherptediepte verkleinen. Aan de andere kant zorgt het dichtzetten van een diafragma ervoor dat de scherptediepte groter gaat worden. Voor een foto met wazige achtergrond is het daarom belangrijk om een groot diafragma te gebruiken.

 

Lichtsterk objectief

Hoe maak je een foto met wazige achtergrond door gebruik van een lichtsterk objectief? Het objectief van je camera bepaalt hoe laag je het diafragmagetal kunt instellen. Je kunt de hoeveelheid licht vergroten door je getal lager in te stellen op een objectief. Voor een onscherpe achtergrond is het belangrijk dat je het getal dus zo laag mogelijk instelt. Wanneer je een objectief hebt dat lichter ingesteld kan worden is het eenvoudiger om een wazige achtergrond te krijgen.

Inzoomen

Op het moment dat je verder inzoomt gaat de scherptediepte kleiner worden. Wanneer je in bezit bent van verwisselbare objectieven is het aan te raden om een teleobjectief te gebruiken. Hiermee kun je een wazige achtergrond instellen. Met een objectief kun je het brandpunt bepalen. Dit punt geeft aan in hoeverre je hebt ingezoomd. Een groter getal betekent in dit geval dat je verder bent ingezoomd. Een teleobjectief heb je op het moment dat je het instelt op minimaal 100mm. Een objectief van 200mm kan al snel zorgen voor een kleine scherptediepte.

 

Dichtbij staan

Een achtergrond van foto wazig maken kan ook door dichter bij het onderwerp te gaan staan. Vaak is het beter om dan maar een klein deel van een onderwerp te fotograferen. Dit betekent dat je eenvoudiger dichtbij kunt staan. Wanneer je kiest om vijf meter verder te staan kan het instellen van een wazige achtergrond lastig zijn. Op het moment dat je een foto op een afstand van 30cm maakt is het al eenvoudiger.

 

Genoeg afstand van je achtergrond

Bovenstaand punt geeft uitleg over de afstand met een onderwerp. Maar een foto wazig maken kan ook door goed te kijken naar de afstand van je achtergrond. Een achtergrond van foto wazig maken gaat namelijk lastig wanneer je een object tegen een muur plaatst. Maar wanneer je dit object een paar meter verwijderd van de muur gaat het makkelijker worden. Een goede diepte foto krijg je dus op plekken met voldoende ruimte

 

Grotere sensor

Als je al in het bezit bent van een camera is het formaat aanpassen niet te doen. Tenzij je een andere camera wilt kopen moet je het doen met de sensor die je al hebt. Toch heeft een sensor wel degelijk invloed op een wazige achtergrond. Een foto wazig maken gaat eenvoudiger op het moment dat jee een grotere sensor hebt. De reden hiervoor is dat een grotere sensor zorgt voor een diepte foto.

Wanneer je vaak gebruik wilt maken van een wazige achtergrond is het belangrijk om hierop te letten bij aanschaf van een camera. Digitale spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s beschikken hier vaak over.