Als je graag fotografeert en wilt variëren in perspectief, dan ken je ongetwijfeld het kikkerperspectief. Een ander beeld van alledaagse zaken biedt verfrissing en je gaat dingen dan dus letterlijk vanuit een ander perspectief zien. Behalve het kikkerperspectief is ook het vogelperspectief een veel gebruikt perspectief. Als je begint met fotograferen heb je het eerst druk genoeg met het beheersen van de camera. Probeer dit perspectief dus later maar eens uit. Lees heer het antwoord op de vraag wat is kikkerperspectief en meer over standpunt fotografie. Over standpunt fotografie
gesproken, de tegenhanger van dit perspectief is het vogelperspectief.
Het oogpunt bevindt zich onder het voorwerp op de foto kikkerperspectief
Wat is kikkerperspectief. Eerst maar eens naar de kikkerperspectief betekenis. Die luidt ‘perspectief waarbij het oogpunt zich onder het voorwerp van de foto bevindt’. Het eerder genoemde vogelperspectief wordt omschreven als een ‘perspectief waarbij het oogpunt zich boven het voorwerp bevindt’. Je kunt dus stellen dat je met een kikkerperspectief van onderaf fotografeert.
Of beter, je maakt foto’s met een heel laag camerastandpunt. Doe je dat, dan kijk je als het ware tegen het onderwerp van je foto kikkerperspectief op. Je bekijkt de wereld vanuit het perspectief van een kikker, die ook heel veel zaken groter ziet. Door voor dit perspectief te kiezen wordt het onderwerp groter en de horizon lager. Zo, nu weet je in elk geval de kikkerperspectief betekenis.
Doorgaans steekt het onderwerp af tegen de lucht
Je kunt overigens ook nog gebruik maken van het extreme kikkerperspectief. In dat geval zie je de horizon helemaal niet meer. Je brengt dan alleen het onderwerp in beeld, het onderwerp steekt dan af tegen de lucht. Althans, in de meeste gevallen is dat zo.
Met de smartphone letterlijk vanaf de grond
Mensen die wel eens gebruik maken van het kikkerperspectief die weten dat je door zo te fotograferen meer drama in je foto kunt leggen. Je maakt iets imposanter dan wanneer je gewoon een onderwerp vanuit ooghoogte op de gevoelige plaat vastlegt. Gebruik je daarbij ook nog eens een groothoeklens, dan kun je dat effect nog extra benadrukken.
Doorgaans hurk je als je dit perspectief gebruikt. Met je smartphone kun je verder gaan en letterlijk vanaf de grond fotograferen. Met een camera ligt dat wat lastiger. Door vanaf de onderkant te fotograferen, krijgt een foto meer kracht en komt het vooral groter en indrukwekkender over.
Groter en indrukwekkender
Zeker mensen die graag in de natuur fotograferen en zich bezighouden met landschapsfotografie gebruiken niet zelden het kikkerperspectief, zoals het eveneens toegepast kan worden bij macro fotografie.
Eigenlijk kun je het kikkerperspectief altijd inzetten, zeker als je houdt van foto’s die anders en bijzonder zijn. Neem gebouwen in de avonduren, liefst gebouwen die fraai verlicht zijn.
Door dan dit perspectief toe te passen, krijg je unieke foto’s. Door de verlichting merk je dat het gebouw ineens een heel andere sfeer heeft. Het van onderaf fotograferen is ook binnen de architectuur populair, zoals dat ook geldt binnen de landschapsfotografie. Gebouwen worden nog veel groter en indrukwekkender, en soms is dat nou ook precies de bedoeling.
Grote leiders
Zelfs als je een mooi portret van iemand wilt maken is dit perspectief het proberen meer dan waard. Het is geen toeval dat de grote leiders die de wereld kende en kent vaak van onderaf gefotografeerd zijn. Het is een feit dat een lager standpunt op de een of andere manier meer gezag uitstraalt.
Iemand lijkt wel meer overwicht te krijgen en vaak spat het leiderschap van de foto af. Bij dieren is dat niet zo, die worden door van onderaf te fotograferen eerder grappig. Vaak zie je de snoet vol in beeld en lijkt het wel alsof het dier zo uit de foto stapt je huiskamer binnen.
Het vogelperspectief
Tegenover het kikkerperspectief staat zoals al eerder gezegd het vogelperspectief. Je bekijkt de wereld dan vanuit het oogpunt van een vogel in de lucht. Je kijkt op de wereld neer. Zeker als je van overzichtelijkheid, ruimtelijkheid en vrijheid houdt in je foto, is dit een uitstekend perspectief. Soms zorgt dit perspectief wel eens voor vervreemding en ziet iets er ineens heel anders en soms zelfs vreemd uit.
Kenmerkend aan deze foto’s is dat de horizon zich nu naar boven verplaatst heeft. Het is overigens een facet dat een dergelijk perspectief alleen vanuit een hoger punt gemaakt kan worden, je krijgt namelijk hetzelfde effect als je van boven je hoofd een kleine paddenstoel op de grond fotografeert. Voor het kikkerperspectief hoef je immers ook niet op de grond te liggen.